Beroepszaak tegen DBC’s

Dinsdag 23 maart diende voor het College van Beroep van het bedrijfsleven de beroepszaak over beroepsgeheim en cliëntenprivacy waarover dit artikel in Psy staat.

De uitspraak van het College (te verwachten binnen zes tot twaalf weken)  zal een grote impact hebben op de vooruitzichten van degenen die met DBC’s moeten werken in de ggz. Als het College de huidige regelgeving met betrekking tot gegevensverwerking in de GGZ onverbindend verklaart in verband met (ondermeer) strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dan zal er een wijziging van de systematiek bedacht moeten worden. Zo niet, dan zullen de psychotherapeuten en psychiaters die deze procedure hebben aangespannen zich opnieuw moeten beraden over de mogelijkheden om privacy en beroepsgeheim op de kaart te zetten. En dat in een periode waarin niemand weet hoe de landelijke politiek er straks voor zal staan, afgezien van de golf van bezuinigingen die ons allen zal overspoelen.

En ondertussen wachten we af of de collega die een Handhavingsbesluit van de NZa ontving wegens het strikt scheiden van diagnostische informatie en facturatie, door het College in het gelijk wordt gesteld. Ik wens het hem toe.

JT

PS van de redactie: JT = Jessica Terwiel, contractvrije psycholoog. Hartelijk dank Jessica voor je bijdrage, mogen er vele volgen! ~AR

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s