Voorjaarscongres – nieuwsflits!

Latertje vandaag wegens congresfeestje. Wat ik vandaag toch heb gehoord. Politiek debatje met o.a. Marjan ter Avest (LPGGZ, goed!) en Marleen Barth (Voorzitter GGZ Nederland en Eerste Kamer PvdA). Wat hoor ik mw. Barth zeggen: “Er is helemaal geen marktwerking in Nederland en die kan er ook niet komen.” Krijg nou wat. Heb ik me voor niks lopen opwinden. Dames, heren ook, gaat u rustig slapen, er is geen marktwerking, geen prijsconcurrentie, geen productiedruk, geen downsizing, zorgrationalisering, enz. Het is gewoon vraaggestuurde zorg.

O.

Dan is het goed.

Maar eh, waar hebben al die gezondheidseconomen en beleidsmakers het dan over als ze het over marktwerking in de zorg hebben? België?

PS de slogan “Er is geen marktwerking” wordt regelmatig door marktadepten gebruikt om u te misleiden. Ze zeggen dan dingen als vraaggestuurde zorg of dat het een gereguleerde markt is. Het is een retorisch foefje: omdat de (hypothetische, theoretische) vrije markt niet bestaat (en die bestaat natuurlijk niet, het is een theoretische abstractie) zou marktwerking niet bestaan. Terwijl we natuurlijk weten dat er tussen 100% private en 100% publieke stelsels allerlei tussenvormen bestaan. Beetje flauw van Marleen. Niet dat veel psychiaters dat gemerkt hebben want er zaten er maar een stuk of 20. Wakker worden mensen! ~AR

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s