Spookrijders

Gisteren debat bijgewoond georganiseerd door Riagg Rijnmond ter gelegenheid van het verschijnen van het boekje ‘Spookrijders in de Zorg‘. Nee, niet over dronken ambulancechauffeurs. Eindelijk weer eens een debat over een Heikele Zaak. Want Jos Lamé en zijn collega’s hebben hun nek uitgestoken om nee te zeggen tegen de Rotterdamse Meldcode Huiselijk Geweld. En dat hebben ze geweten: na een mislukte poging om Lamé te wippen heeft de gemeente in elk geval hun subsidie ingetrokken, en wekelijks bekijkt Leefbaar Rotterdam of er nog meer manieren zijn om de Riagg pootje te haken vanwege opstandigheid.

Mijn eerste reactie was, eerlijk gezegd, oh dat zal wel weer een eigenwijze psych zijn die met z’n naam in de krant wil (of iets net zo cynisch), maar het bleek toch anders te liggen, en ingewikkelder. Ik was ook even – een minuutje of zo – bevangen door de gedachte: wie kan er nou tegen een meldcode zijn? Tot ik verder ging lezen over wat de Spookrijders schrijven (allemaal ook te lezen op hun site, en ook in stukjes alhier). Lamé durfde het aan om de rafeligheid, complexiteit en gebrek aan eenduidigheid van het alledaagse werken in de GGZ voor het voetlicht te brengen en ging in tegen wat hij beschouwde als een te ver doorgeschoten annexatie van het professionele domein door de politiek. Ik zag ook op het net een interview met hem van Clairy Polak, die hem op z’n Clairy’s aanpakt, en ik dacht, jongen, je hebt een lekker impopulair thema gekozen om je weerstand tegen ‘encroachment’ vanuit de politiek aan op te hangen. (Overigens is het ironisch/tragisch dat Clairy Polak zelf slachtoffer geworden is van een idiote politieke inval in de publieke omroep.) Maar het was natuurlijk niet zo gepland door Lamé, hij reageerde gewoon, naar mijn idee vanuit zijn professionele ethiek, op het gemeentelijk initiatief. Wat in de discussie telkens door elkaar dreigde te lopen, was de vraag: ben je nou tegen de meldcode zelf, of vooral tegen vanwege de machtspolitiek van de gemeente? De waarheid ligt denk ik in het midden: de meldcode zelf is een voorbeeld van een stevige territoriumclaim vanuit het politiek (met name veiligheids-) domein binnen het terrein van de professional. Daar kun je al een pittige discussie over voeren en je kunt er ook onderzoek naar doen (en dan kom je er onder andere achter dat verplicht melden in Amerika niet heeft geleid tot lagere kindersterfte, wel tot meer onterechte meldingen). De gemeente deed geen van beide en drukte het door. En nu komt het bij de rechter: staat de gemeente in zijn recht om de subsidie in te trekken als reactie hierop? Een heel interessante vraag, dus hou het in de gaten.

Het debat zelf (met de nodige kwinkslagen begeleid door Bas Heijne) vond ik ondanks de redelijk grote eenstemmigheid toch wel levendig, en gelukkig grotendeels gespeend van populisme. Natuurlijk werden er een paar retorische trucs uitgehaald: voorstanders van de meldcode impliceerden een valse tegenstelling: wie tegen de meldcode is wil niet melden. Dat is natuurlijk niet zo, maar je kunt het wel suggereren, want waarom teken je anders niet? En tegenstanders van de meldcode hanteerden soms het ‘slippery slope’ argument: als we de overheid dit toestaan, dan is het einde zoek! Dat is ook in zichzelf geen sterk argument, al kon Lamé wel wijzen op concrete plannen om ook landelijk deze meldcode in te voeren. Afijn, een onderwerp om even je tanden in te zetten en leuk voor bij de koffie als je bezoek hebt.

Onze insteek vanuit GGZ Laat Zich Horen betrof natuurlijk het punt van de manier waarop het professionele domein in dit geval toch echt duidelijk met pure overmacht betreden werd. Gelukkig zijn er nog wel mensen die dan beginnen te blaffen. Er zijn er trouwens meer dan u denkt, en ze zitten bij Stichting Beroepseer. ~AR

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s