Voorjaarscongres NVvP 2012

Uw razende reporter blogt vanuit het Voorjaarscongres over wat we hier zoal tegenkomen. Thema dit jaar is angst, waar je natuurlijk veel kanten mee op kunt. Op verzoek begin ik met een verslag van een bijeenkomst over sociale media. Het belang voor De GGZ Laat Zich Horen ligt vooral in de snelheid waarmee contact kan worden gemaakt en informatie kan worden gedeeld, en de mogelijkheden om nieuwe en andere netwerken dan gebruikelijk te vormen.
Het focus lag op twitter, na enige technische uitleg volgden een aantal illustratieve voordrachten van psychiater-twitteraars. Aardig was de diversiteit aan doeleinden waarvoor deze psychiaters twitter gebruiken: de een gebruikt het om rechtstreeks informatie te kunnen geven aan patienten, de ander om -met een snelheid dat echt indrukwekkend is- contact te kunnen leggen met beleidsmakers in Den Haag of in andere belangrijke maatschappelijke instellingen, om uit te leggen hoe beleid uitpakt, of het debat aan te gaan. Weer een ander gebruikt twitter om wetenschappelijke kennis vanuit de psychiatrie middels de media, andere kennisinstituties of via client-twitteraars, in het publieke domein te brengen en bruggen te slaan zodat debatten niet afzonderlijk door professionals en leken worden gevoerd, maar samen.
Zelf heb ik een verhaal gehouden over ethiek, althans daar moest het over gaan, maar vragen rond technologie en identiteit vond ik leuker om te behandelen, en daar komen ook veel vragen over: hoe bewaak je je grenzen en die van je patienten op twitter, gaat dit niet de identiteit van de professional negatief beinvloeden, hou je nog greep op informatie?
Maar de clou is natuurlijk dat twitter niet meer of minder is dan een medium, net als boeken, telegraaf, en telefoon. Het is zaak om de karakteristieken van het medium goed te kennen, en de implicaties t.a.v. hoe je je (expressie van je) identiteit aanpast.
Geconcludeerd kon worden dat de sociale media prima omarmd kunnen worden door de professional, mits die, net als bij alle andere media, de beroepsethiek goed in acht neemt, en het medium wel eerst goed leert kennen alvorens zich erin te begeven.
De eisen en normen, en de technische aspecten van bescherming van privacy zijn een hoofdstuk apart, waar ik zelf nog niet uit ben, omdat ik ook skeptisch ben over de mate waarin we online privacygevoelige informatie kunnen beschermen. Maar ook hier geldt dat dezelfde problemen zich in andere media voordoen (al is de schaal dus anders). Persoonlijk waag ik me (nog) niet aan een behandelinhoudelijk contact op een open netwerk.
Ariane de Rantiz ( bestuurslid NVvP) hield nog een overtuigend pleidooi voor deze media vanuit de plicht tot communicatie. Al met al dus genoeg warme voorstanders.
Meer later vanuit een Maastricht dat in lente gehuld gaat.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s