Minister Schippers bekent kleur aan de GGZ

Met genoegen laat ik opnieuw Henk Kik, klinisch psycholoog en psychotherapeut, aan het woord, over het CVZ-rapport.

De discussie rondom het omstreden concept-rapport van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) duurt voort. De zorgprofessionals en GGZ-patiënten blijven hopen dat het CVZ haar adviezen zal herzien, luisterend naar alle alternatieven en de herhaalde oproep zich te houden aan het Bestuurlijk Akkoord GGZ, waarvan de inkt nog nat is.

Dan blijkt minister Schippers opeens haar eigen ramkoers te varen.

Op 12 december 2012 stelde Renske Leijten, kamervragen over de misleidende patiëntenwerving van GGZ-instelling Indigo. (hier)

Het antwoord van Minister Schippers werd deze week, op 29 januari, gepubliceerd (hier) Minister Schippers zegt in haar antwoord: “Indien de huisarts constateert dat er geen sprake is van een psychische stoornis, maar bijvoorbeeld alleen van klachten van somberheid en stress, mag de patiënt niet worden doorverwezen naar de GGZ.”

Uit deze afspraak kunnen wij twee dingen afleiden. Of voor minister Schippers heeft het rapport van CVZ al lang niet meer de status van “concept”-rapport, en werkt zij al met dit document als leidraad.  Daarnaast is het nieuw dat zij expliciet ‘somberheid’ en ‘stress’ noemt. Zij begeeft zich hiermee op het tot nu toe ongemoeide terrein van de stemmings- en angstklachten, of zo u wilt stemmings- en angststoornissen.

Het kan ook zijn dat zij al langer haar digitale standpunt ten aanzien van het verschil tussen klachten en stoornissen had.  Een standpunt dat zij nu aan iedereen oplegt (NB Dit lijkt wel zo te zijn, zie blog ‘De Generaal en haar Voetsoldaten’ ~AR). De indruk bestaat dan dat het CVZ zich heeft laten dicteren door minister Schippers. Hoe zij  denkt over geestelijk lijden wordt door het CVZ uitgevent.

Kortom:  De opdracht van Minister Schippers: “Verklein het pakket van verzekerde GGZ” is door het CVZ vorm gegeven, in plaats van een veel bredere vraag: hoe kunnen wij ervoor zorgen dat het huidige zorgstelsel minder geld kost en meer gezondheid oplevert?  Minister Schippers en de Nederlandse Zorgautoriteit die zich “marktmeester in de zorg” noemt hebben de brandstof geleverd. Het CVZ heeft het vuur aangestoken.  GGZ-professionals proberen de brand te blussen. De huisarts, die moet beoordelen of er sprake is van ‘klachten’ of een ‘stoornis’ en zijn patiënten verstikken in de rook. ~HK

Advertenties

2 thoughts on “Minister Schippers bekent kleur aan de GGZ

 1. Carel muller schreef:

  Beste Henk, met haar antwoord aan Leijten houdt Schippers het CVZ
  uit de wind.
  Het CVZ heeft daar wrsch. om gevraagd en Schippers voelt zich politiek goed gedekt.Gelijk heeft ze: VVD wou altijd al,PvdA is 100%
  onbetrouwbaar.
  Ik ben zo benieuwd wat het CVZ nu, in zekere zin achteraf, van de hele affaire vindt !

  carel

 2. Geweldige samenvatting, helder in essentie en dramatisch in zijn betekenis: De opdracht van Minister Schippers: “Verklein het pakket van verzekerde GGZ” is door het CVZ vorm gegeven, in plaats van een veel bredere vraag: hoe kunnen wij ervoor zorgen dat het huidige zorgstelsel minder geld kost en meer gezondheid oplevert?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s