Blogronde 4/15

Eens per maand vindt u hier een persoonlijke selectie van de redacteur van wat er zoal te lezen is geweest op de GGZ-blogs in het rechterrijtje. We houden ons aanbevolen voor nieuwe blogs en interessante GGZ-sites waarbij we vooral persoonlijke ervaringen met en perspectieven op psychische problemen op het oog hebben. Daarnaast pikken we ook nog een paar sites van overzee voor u uit, om de horizon te verbreden.

Marieke Sweens is over de grens, op reis in Parijs en vertelt een herkenbaar verhaal over die heerlijke droom van eenzame rust op vakantie en de rauwe, soms intrusieve druk van mensen om je heen. Op één van de Altrecht blogs worstelt Schaduw ook met grenzen, maar nu ten opzichte van meiden die openheid eisen. Hoe ver ga je om bij een groep te horen, en hoe blijf je bij je gevoel? Ondertussen beschrijft Xamantha zeer treffend hoe een ogenschijnlijk kleine gebeurtenis -de deurbel-  de poort open kan zetten van herinnering, en de geest vervolgens op de grens raakt van heden en verleden, realiteit en fantasie.
Ingewikkeld allemaal, die kleine dingen. Een ontbijtje, een afspraakje met meiden, een kleine ingreep, de deurbel. Charlie Paludanus vraagt zich af, waarom ze wel ingewikkelde dingen simpel kan maken, maar het zichzelf gemakkelijk maken heel ingewikkeld voor haar is. Gelukkig komt daar een korte, heldere blog uit voort. Ook zoiets kleins: Het Begin Van Een Gesprek. “Hoe gaat het met je?” zou je zeggen, is best een goeie opener. Maar misschien niet voor iemand die bij de psychiater komt. Petra etcetera schrijft wat zo’n kleine vraag bij haar oproept. Maar er is een app voor!

En gelukkig zijn er ook hele grote dingen waar we over kunnen praten, zoals Het Psychiatrisch Systeem, dat volgens het manifest horende bij de Week van de Psychiatrie, op de schop moet. Maar heeft de psychiatrie wel, zoals wij dat in het vak wel eens plegen te noemen, ‘ziektebesef’? En is ‘Herstel’ niet inmiddels onderdeel geworden van een moreel beladen systeem? Irene van der Giessen heeft er een pittige voordracht over gehouden die hier te vinden is.

Prijs voor de leukste T-shirt van de maand is voor achter de voordeur, ziehier.

Van overzee:

In Australië is zojuist een rapport verschenen over de staat van hun GGZ. Michelle Hughes, die zelf een neef verloren heeft door suïcide, schrijft over een systeem dat ‘kapot’ is en hard aan revisie toe is. Zie ook hier voor meer info.

Een prachtige site is Morningside Hospital, dat de geschiedenis documenteert van het ziekenhuis in Portland waar Alaskanen die kampten met psychische problemen in de eerste helft van de twintigste eeuw, naartoe gestuurd werden. Vóór Alaska een officiële staat werd, was ‘mental illness’ een vergrijp, waarvoor je kon worden aangehouden, gearresteerd, en getransporteerd, naar Morningside. Een fascinerende inkijk.

En we eindigen met een liedje natuurlijk, via Chloe Kacedan, Schotse anti-stigma vlogger.

Cheers! ~AR

Een gedachte over “Blogronde 4/15

  1. Hi ~AR! Ik heb zojuist kennis gemaakt met deze blog en ben blij verrast. Fijn concept om in een blogpost weer te wijzen op andere blogposts, staan interessante dingen tussen.

    Ik blog zelf ook, over het leven met borderline en (chronische) depressie. Misschien zou je hier eens naar willen kijken? Het heet “Zo Gek Nog Niet”, te vinden op http://www.zogeknogniet.wordpress.com

    Groet,
    San.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s